Ο κλανιάρης του Moulin Rouge


Ξέρω και από προσωπική πείρα πως το  Moulin Rouge είχε και έχει πολλά εξωτικά θεάματα και ακούσματα... αλλά να διασκεδάζεις το κοινό με ρυθμικές πορδές;
Αυτό θα πεί φινέτσα! Οι προγόνοι μας είχαν στάιλ.

Να σας συστήσω τον Ζοζέφ Πουζόλ (Joseph Pujol), επαγγελματία κλανιάρη, έναν από τους πιο δημοφιλείς και ακριβοπληρωμένους καλλιτέχνες της Ευρώπης πριν τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Νάτος...


Από φούρναρης στην Μασσαλία, στην κορυφή του  Moulin Rouge. Αυτό θα πεί «παραμύθι».
Τον κώλο του Ζοζέφ μπορείς άνετα να τον χαρακτηρίσεις ως "το 8ο θαύμα του κόσμου".
Ο κώλος του Ζοζέφ έσβηνε κεριά, έπαιζε τον γαλλικό Εθνικό ύμνο στην φλογέρα και το 1906  έριξε έναν πεντάλεπτο σεισμό στο «γκραν φινάλ» (ρεκόρ της καριέρας του), που έμεινε στην ιστορία.

Δυστυχώς  δεν υπάρχουν ηχογραφήσεις των παραστάσεων του Πουζόλ, βρέθηκε όμως ένα βουβό βιντεάκι στο youtube:
Ο Ζοζέφ εμφανιζόταν στην σκηνή -με σμόκιν, κάπα και άσπρα γάντια- καπνίζοντας τσιγάρο με το πισινό του, ενώ ταυτόχρονα από τον ίδιο πισινό ακουγόταν ήχοι σαν βροντερό χειροκρότημα εν ώρα κανονιοβολισμού.
Το κοινό υπεραγαπούσε τον καλλιτέχνη και συχνά τραγουδούσε στη μελωδία της κλανιάς του.
Το κασέ του Πουζόλ έφτανε τα 20.000 φράγκα τη βδομάδα, ποσό που δεν κέρδιζε κανένας καλλιτέχνης τον καιρό εκείνο, εκτός από τον Χουντίνι.

Το όλο φυσικά έλαβε μέρος στο ζενίθ της Belle Epoque, μια περίοδος που σημαδεύτηκε από τεχνολογικές, επιστημονικές και πολιτιστικές καινοτομίες. Καθ' όλη την καριέρα του, ο Πουζόλ δήλωνε περήφανα ότι οι πορδές του ήταν άοσμες χάρη σε ένα πρόγραμμα διατροφής (που όλοι θα θέλαμε να μάθουμε αλλά σίγουρα δεν θα τηρούσαμε) και σε ένα περιποιημένο καθημερινό χέσιμο. 
Όταν το Moulin Rouge προσπάθησε να επαναδιαπραγματευτεί το συμβόλαιό του, ο Ζοσέφ έγκατέλειψε την εικονική αίθουσα και άνοιξε το δικό του, προσωπικό θέατρο το οποίο γέμιζε κάθε μέρα, μέχρι την έναρξη του Α'ΠΠ, όπου οι άνθρωποι άρχισαν να χάνουν την διάθεση για χιούμορ. 


«Ο “fartiste” ήταν ένας αληθινός καλλιτέχνης», δήλωσε κάποτε ο Τζόνι Ντέπ.
Άνα ΖουμάνηSHARE

Άνα Ζουμάνη

Welcome.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment