ΛυρισμόςΜόλις διάβασα μια λανθασμένη, μάλιστα μια τελείως λάθος άποψη για την ουσία της λυρικότητας. Αυτό με πλήγωσε.
Διότι, πρώτον, με πληγώνουν όλες οι λανθασμένες απόψεις: Πχ όταν κάποιος λέει ότι το ασπράδι του αυγού είναι πιο πολύτιμο από τον κρόκο, ή ότι το ρύζι δεν δίνει δύναμη, ενώ οι Ιάπωνες πήραν το Perl Harbor με αυτό...
Δεύτερον είναι τελείως λάθος να κρίνουν τον «λυρικό ποιητή»  διαφορετικά απ' ότι έτσι: Ο «λυρικός» είναι  ιδανική κορυφή της υποκειμενικότητας, όπου η κάθε του αίσθηση, το κάθε του συναίσθημα αυξάνεται ταυτόχρονα και σε όλες τις άλλες καρδιές, δηλαδή η υποκειμενικότητα ανυψώνεται ως την αντικειμενικότητα.
Η κάθε ατυχώς ερωτευμένη γυναίκα είναι μια Lady Shalott, ο αγαπημένος που δεν ακούει είναι ένας Sir Lancelot.
Ο Λόρδος Άλφρεντ Τέννυσον περιέγραψε την υποκειμενική άτυχη αγάπη της Lady Shalott έτσι που να μπορεί ο κάθε δυστυχής ερωτευμένος να ταυτιστεί μαζί της, είς τους αιώνας των αιώνων.
Η υποκειμενικότητα που έγινε αντικειμενικότητα.
Αν περιγράψω τα Τέμπη έτσι που ο καθένας να πει: «Ναι, έτσι είναι τα Τέμπη, δεν υπάρχει κάτι άλλο. Αυτό είναι και μπάστα!», τότε είμαι ένας υποκειμενικός-αντικειμενικός ποιητής.
Αν χορέψω την πεταλούδα έτσι που ο καθένας να πει: «Ναι, αυτή είναι μια πεταλούδα. Είναι μία πεταλούδα, αναμφισβήτητα!», τότε είμαι ένας υποκειμενικός-αντικειμενικός χορευτής.
Δηλαδή είμαι ένας λυρικός.
Αν το δάκρυ μου αναγνωριστεί ως δάκρυ, αν το γέλιο μου αναγνωριστεί ως γέλιο, τότε είμαι λυρικός.
Αν η βασανιστική μου ζήλια βασανίσει τους άλλους, τους «βωβούς»  στον ίδιο βαθμό, δηλαδή αν γίνω η καρδιά των πάντων -ελπίζω χωρίς ρίμα- τότε είμαι λυρικός.
Ο λυρικός ποιητής δεν διαφέρει σε τίποτα από τον λυρικό άνθρωπο, απλώς εκφράζει αυτό που εκείνος δεν εκφράζει.
Η διακριτικότητα σε θέματα καρδιάς είναι σαν την διακριτικότητα στα σεξουαλικά θέματα, ή τα οικονομικά, σημαίνει  δηλαδή πως κάπου, κάτι δεν πάει καλά και αυτό αποφεύγει το φως της ημέρας.
Ο λυρικός δεν έχει τίποτα να αποφύγει..
Εν συντομία. Ο λυρισμός είναι η πιο αρχαία λέξη που συναντάμε σε σχέση με την «τέχνη».
Ο λυρισμός είναι η τέχνη η ίδια.


Άνα Ζουμάνη
εφημερόπτερα

SHARE

Άνα Ζουμάνη

Welcome.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment