Φάρμα Πράτνερ, αντίοΏστε έτσι. ΚΑΙ αυτό το αριστοκρατικό-απλό, χρήσιμα αρθρωτό παλιό κτίριο πρέπει τώρα να εξαφανιστεί.
Αντ' αυτού θα ανυψωθούν κακάσχημες περιττότητες, σίδερα, αλουμίνια, τζάμια, τεράστιες πλάκες σε διάφορα χρώματα, μικρά μπαλκόνια όπου ούτε καν τα πόδια σου μπορείς να απλώσεις, με κάγκελα σαν φίδια που τρελάθηκαν.
Ένα τουρλουμπούκι από ανεπάρκειες, ένα αρχιτεκτονικό χόκους πόκους με ό,τι περιττό, άχρηστο, ηλίθια σπαταλημένο μπορεί να «συλλάβει» ο «δημιουργός» του.
Τα πολυαγαπημένα μας κουτάκια ήταν κάποτε σπίτια με λείους απλούς τοίχους, ψηλά παράθυρα, ψηλά ταβάνια, φαρδιές φιλόξενες πύλες.
Εκεί μέσα μπαίναμε, σε όσα έμειναν,  με τη σκέψη και τη φαντασία μας και βρήσκαμε καταφύγιο από τις καταιγίδες της εξωτερικής ζωής.
Όμως σήμερα προσγειωθήκαμε, είμαστε ειλικρινείς. Στην είσοδο με τα λογιών λογιών διακοσμητικά σνικασνάκια πρέπει να νιώσουμε ότι στο ακριβοπληρωμένο μας δωμάτιο δεν θα βρούμε ούτε εμείς την ειρήνη του μοναστηριού, την ησυχία και την ασφάλεια, την απομόνωση και την λυτρωτική μοναξιά.
Οι άνθρωποι ψάχνουν στολίδια, γαρνιτούρες, χάμουρα, κοσμήματα, αξεσουάρ, γιρλάντες και είδη διακόσμησης (τι αηδιαστική λέξη), διότι δεν τα κατάφεραν ακόμη να εισέλθουν στον παράδεισο του απλού.
Η φάρμα Πράτνερ δεν ενόχλησε κανέναν.
Από τώρα βλέπω τα όργια που θα γιορτάσουν οι αρχιτέκτονες και οι καλλιτέχνες.
Τα σπίτια γίνονται κουτιά.
Πήγα και τα μέτρησα.  161 αληθινά σπίτια ακόμα περιμένουν στην όμορφη, μοντέρνα μας πόλη να έρθετε να τα γκρεμίσετε, αγαπητοί άνθρωποι των τεχνών.


Άνα Ζουμάνη
SHARE

Άνα Ζουμάνη

Welcome.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
    Blogger Comment

0 comments:

Post a Comment