Ψάρια στη ΓυάλαΕκείνος την είδε για πρώτη φορά.
Εκείνη έμοιαζε σαν μια πανύψηλη, λεπτή, κατάξανθη Σλοβάκα, απλώς κουρασμένη από μάχες που δεν έκανε. Πόλεμος χωρίς της μάχης βροντές. Βαθιά τραυματισμένη χωρίς σφαίρα. Η ύπαρξη η ίδια την είχε νικήσει, το απλό «είναι» της μέρας και της ώρας. Ό,τι κι αν συνέβαινε την πλήγωνε, την τραυμάτιζε.
Έχεις δει ποτέ ψάρια στη γυάλα; Στην άκαμπτη έκφραση του προσώπου τους προσπαθείς να εντοπίσεις τον πόνο.. και δεν βρίσκεις τίποτα... και βρίσκεις τα πάντα.
Εκείνος είπε: «Μην πηγαίνεις στους περιποιημένους κήπους, πήγαινε στα ανοιχτά λιβάδια, εκεί που κανείς δεν βρίσκει κάτι ιδιαίτερο, μακρυά από τον μηχανισμό των ανθρώπων. Πήγαινε βόλτα εκεί που κανείς δεν πάει βόλτα, μεταξύ καφέ γης και γαλανού ουρανού».
Και εκείνη είπε: «Μου το απαγορεύουν, φοβούνται».
«Τότε πάρε ένα πιστό μαύρο λυκόσκυλο», είπε εκείνος, «που θα του θυσιάσεις λίγο χρόνο και λίγη καλοσύνη, για να θυσιαστεί ολόκληρο αν χρειαστεί».
Και εκείνη είπε: «Δεν μου επιτρέπουν ούτε σκύλο, φοβούνται».
Εκείνος σιώπησε.
Εκείνη: «Γιατί δε με συμβουλεύεις να προσκολληθώ σε έναν άνθρωπο;»
Και εκείνος: «Άνθρωπο, ναι. Όμως δεν γνωρίζω κανέναν. Το βάθος της φύσης, την πίστη του σκύλου, αυτά τα γνωρίζω, όμως έναν άνθρωπο για σένα, δεν γνωρίζω...»
Εκείνη αργότερα: «Έκανες λάθος, έπεσες έξω! Γιατί βρήκα έναν που μου επιτρέπει να περπατώ μόνη μου σε δρόμους μακρινούς, ανάμεσα σε καφέ γη και γαλάζιο ουρανό. Μου χάρισε και ένα μαύρο λυκόσκυλο και στέκεται δίπλα μου πιστά...»
Εκείνος την κοίταξε με βαθιά φιλία...
Και εκείνη είπε: «Ίσως το οφείλω σ' εσένα που έψαχνα κάποιον να είναι έτσι... Σ΄ευχαριστώ».
Μετά πήρε το χέρι του, έσκυψε βαθιά και το φίλησε...
Και μετά ήρθε ο νέος που εκείνη είχε επιλέξει, φίλησε την ψηλή ξανθιά στο μελαγχολικό της μέτωπο και είπε στον κύριο: «Ακολούθησα τις συμβουλές και την σοφία σας... και έτσι κέρδισα μια ψυχή.
Και τότε ο κύριος γύρισε με αποστροφή το κεφάλι του αλλού, αγανακτισμένος και απελπισμένος.
Γιατί η γνώση αυτή πρέπει να έρχεται από το θεό απευθείας στην καρδιά μας. Αλλιώς η επίδραση έχει μικρή διάρκεια και είναι ανίερη...


Άνα Ζουμάνη
εφημεροπτεραSHARE

Άνα Ζουμάνη

Welcome.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image