«Δεν καταλαβαίνω γιατί μια τόσο χαριτωμένη κοπέλα, είναι αχτένιστη»«Δεν καταλαβαίνω γιατί μια τόσο χαριτωμένη κοπέλα, με πνεύμα και ομορφιά, κυκλοφορεί συχνά με φαγωμένα τακούνια, κομμένα κουμπιά και αχτένιστη, μερικές φορές και αξύριστη»

Και όμως. Ακριβώς αυτό μπορεί να είναι ένα σημάδι της ιδιαίτερης αξίας της.
Η φύση δίνει στον άνθρωπο -μέσω του ένστικτου αυτοσυντήρησης- ό,τι χρειάζεται και πρέπει να ακολουθήσει για να ανταπεξέλθει στη ζωή.
Ως εκ τούτου ο συγκεκριμένος οργανισμός δεν το χρειάζεται να σέβεται όλους εκείνους τους ασήμαντους κανόνες της συνύπαρξης με τους ομοίους του, που προφανώς δεν είναι τόσο όμοιοί του.
Έχει την ασυνείδητη αίσθηση πως μπορεί να τα καταφέρει και έτσι, αν και κάπως πιο δύσκολα.
Μόνο οι αθλιότεροι των οργανισμών προσαρμόζονται δουλικά στις «απαιτήσεις». επειδή φοβούνται πως θα προκαλέσουν αμφισβήτηση, στην οποία δεν θα μπορέσουν να αντιταχθούν πρός όφελός τους.

Μόνο τα κατώτερα μαλλιά είναι μονίμως περιποιημένα και «στην τρίχα», αφού δεν έχουν το δικαίωμα να είναι αχτένιστα, δεν έχουν το δικαίωμα στην ακαταστασία.
Μια όμορφη πατούσα έχει την πολυτέλεια να αγοράζει κάλτσες των 50 σεντ και να φοράει φαρδιά και αναπαυτικά παπούτσια. Γνωρίζει την «εσωτερική αρχοντιά» της και την γυμνή της αξία.

Όποιος φοβάται την «εξωτερική συμπεριφορά» του, γνωρίζει πολύ καλά τους λόγους που νιώθει έτσι. Θέλει να βουλιάξει μέσα στην συμπαγή ανθρώπινη μάζα, να εξαφανιστεί, γιατί δεν έχει τη δύναμη να ξεχωρίσει -μάλλον να υπερέχει.

Είμαι υπέρ των φαγωμένων τακουνιών, των λεκέδων σε φανταχτερά μπλουζάκια, είμαι για τα ακατάστατα μαλλιά, για τους ξηλωμένους ποδόγυρους, για κουμπιά που λείπουν.

Μπορεί - και αυτό είναι αλήθεια- να είσαι ένα ξεχωριστό άτομο και ωστόσο à quatre épingles*.
Όμως όπως και να ΄χει, η "ακαταστασία" έχει κάτι από θεϊκή χαλαρότητα.
Όμως η θεϊκή χαλαρότητα αξίζει μόνο σε εκείνους που, μπορούν με άλλα πράγματα να συμφιλιωθουν πάλι με την «προσβεβλημένη ανθρωπότητα»...


Άνα Ζουμάνηεφημεροπτερα
(à quatre épingles*> στην τρίχα)


SHARE

Άνα Ζουμάνη

Welcome.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image