Αισθητική-Κατανόηση-Έρωτας: Μια ιερή «Τριμαχία»

Εδώ και πολύν καιρό κρίνω τους ανθρώπους από τις λεπτομέρειες. Δυστυχώς δεν μπορώ να περιμένω τα «μεγάλα γεγονότα» στη ζωής τους, όπου θα αποκαλυφθούν τελείως, συνεπώς τους κρίνω από τα «μικρά πράγματα». Πρέπει να συλλαμβάνω αυτές τις «αποκαλύψεις» με το «παραμικρό».
Πχ την αλυσίδα στο λαιμό, την ομπρελλα που επέλεξε, το ύφασμα του ρούχου, την κατάσταση των παπουτσιών, φοράει δεν φοράει κάλστες, τι κάλτσες φοράει, τον σκύλο, την γάτα που διάλεξε, χιλιάδες μικροπάγματα, ως πέρα στο πρώτο κουμπί του πουκαμίσου.
Όλα αυτά τα πράγματα συνθέτουν ένα δοκίμιο για τον άνθρωπο. Μας αποκαλύπτεται. «Έγραψε ένα υπέροχο τραγούδι, όμως διαβάζει την εφημερίδα BILD». Αυτό τα λέει όλα. Κάτι δεν πάει καλά στη χώρα Ψυχή.
Το ότι κάποιος μας απατά δεν είναι σημαντικό, γιατί η ζωή θα τον τιμωρήσει ούτως ή άλλως -αναπόφευκτα- με βαθιά απογοήτευση. Όμως στο πρώτο του πυρομανές βλέμμα που ανήσυχα τρέχει πέρα δώθε, εκεί είναι όλη η σημασία.
Μπορώ να ανταγωνιστώ με εκείνον που απάτησε, όμως με εκείνον που ρίχνει λάγνες ματιές από μακρυά, δεν μπορώ. Τα μικρά πράγματα σκοτώνουν. Η ολοκλήρωση είναι πάντα ευάλωτη, η προσδοκία είναι ανίκητη.
Ως εκ τούτου κολλάω στα μικρά πράγματα της ζωής, γραβάτες, ομπρέλλες, ατάκες, ανεπαίσθηκα στολίδια, μαργαριτάρια της ψυχής που κυλούν κάτω από το τραπέζι και που δεν τα βρίσκει κανείς.
Τα μεγάλα γεγονότα της ζωής δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα, μας ανακοινώνουν απλώς ό,τι ήδη ξέρουμε... από τα μικρά.  Διότι στην μεγάλη ανάγκη λειτουργούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο, λίγο ή πολύ. Όμως στις λεπτομέρειες είναι οι σημαντικές διαφορές.  Πχ, ποια λουλούδια θα αγοράσει, ποιο ουίσκυ, ποιο καρπούζι θα σου φέρει και από που, πιο κινέζικο μήλο θα διαλέξει για σένα από τα εκατό.
Όλα αυτά αποδεικνύουν πολύ περισσότερες συνδέσεις από ότι το όργιο του λεγόμενου «έρωτα» με τα παραληρήματά του.
Αισθητική, κατανόηση και έρωτας πρέπει να συνθέτουν  μια ιερή «Τριμαχία».
Με τα μικρά πράγματα πρέπει να συνθέτουμε την συμφωνία της απλής ύπαρξης.
Γιατί να περιμένω τα μεγάλα γεγονότα. Κάθε μικρό γεγονός είναι ένα μεγάλο γεγονός.
Το τσίριγμα του ποντικιού στην φάκα είναι ένα τρομερά τραγικό γεγονός. Και ακόμα πιο τραγικό είναι το μικρό κουνέλι στην φωλιά της αλεπούς. Τα αλεπουδάκια το ροκανίζουν σιγά σιγά, μέρα και νύχτα... ζωντανό... με τα ξυραφάκια δόντια τους.
Αυτές είναι οι τραγωδίες της ύπαρξης.
Τα «μικρά πράγματα» αντικαθιστούν τα «μεγάλα γεγονότα». Αυτή είναι η αξία τους, αν την καταλάβεις... σωστά. Άνα Ζουμάνηεφημεροπτερα
SHARE

Άνα Ζουμάνη

Welcome.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image