Αφρική: Οι καλύβες (το βράδυ)


Η καλύβα του Αρχηγού: Στον τοίχο κρέμονται δύο ρολόγια τσέπης, το ένα χρυσό, το άλλο ασημένιο.
Ο Αρχηγός κάθεται στο κρεβάτι του και παίζει συγχωρδίες του μινόρε στη φυσαρμόνικα.  Σε μια ανοιχτή βαλίτσα βρίσκεται ένα μπεζ βαμβακερό παντελόνι. Η κυρία Ζαντελέϊ Μπαλάϊ καπνίζει το τσιμπούκι της και ακούει τον σύζυγό της.

Η καλύβα του γιατρού Ναντζί: Εδώ κοιμάται η Μαΐζα (10 μηνών), η Όκι (3 ετών),  και η μπίμπι Αλεγιά.
Η καλύβα του γιατρού Ναντζί..... Κάστρο της ομορφιάς, του ουρανού και της γαλήνης. Τρεις ανάσες.... σαν συγχωρδίες ενός κόσμου που λυτρώθηκε. 

Η καλύβα των παρθένων: Η μπίγκ Αλεγιά, η Ντουρνταανά,  η Νγκέντο,  η Ατεέφα, και η Λουλόα.
Νάτες. Τα βράδυα κάθονται σαν βατραχάκια γύρω από ένα αναμμένο κερί που στέκεται στο έδαφος. Τρώνε, αναπαύονται, καπνίζουν τσιγαράκι, τραγουδούν σιγανά και τρυφερά, αλείφουν το σώμα τους με δεντρόλαδο, κάνουν χορευτικές κινησεις με το πάνω μέρος του σώματός τους που είναι γυμνό, γελάνε με τις ελεύθερες και ξεγνοιαστες ψυχές τους, μετά βγάζουν τις χάντρες τους και τις κρεμούν προσεκτικά στους γάντζους, όλες ζηλεύουν την Λουλόα με τις έξι αλυσίδες της (δύο πράσινες, δύο ροζέ, τα κεχριμπάρια της και τα απομίμηση οπάλια της), όλες τρελαίνονται για το πράσινο και τα ψεύτικα μαργαριτάρια, μετά ξαπλώνουν στο σκληρό πάτωμα, σβήνουν το κερί, τραγουδούν ακόμα λίγο και αποκοιμιούνται. 

Αυτή είναι η καλύβα των παρθένων.

Η καλύβα των «νέων αντρών»: Η καλύβα είναι άδεια. Οι νέοι άντρες έφυγαν από νωρίς και πήγανε στην πόλη. Πότε θα γυρίσουν άραγε; Άραγε τι κάνουν εκεί;  Κανένας δεν ξέρει. Η καλύβα είναι άδεια. 
Άνα Ζουμάνη

εφημεροπτερα


εφημεροπτερα
Χρήσιμες συμβουλές στους αγρότες για το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) 2016 και την υποβολή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης δόθηκαν στο πλαίσιο ανοιχτής ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο των εγκαταστάσεων των ΤΕΙ Θεσσαλίας, με πρωτοβουλία του ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΤΕΙ στη Λάρισα. Αναλύθηκαν θέματα που συνδέονται με την αίτηση, τα δικαιώματα βασικής ενίσχυσης, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις κ.λπ., καθώς ενόψει της έναρξης περιόδου υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, η σωστή υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2016, έχει τεράστια σημασία, τόσο για την έγκαιρη και πλήρη πληρωμή της ενίσχυσης στους αγρότες, όσο για την αποφυγή προστίμων και καταλογισμών για τη χώρα μας. Επίσης έγινε επίδειξη του τρόπου υποβολής της Αίτησης και ενημέρωση για την πράσινη ενίσχυση (πρασίνισμα) και για τις μεταβιβάσεις των δικαιωμάτων, που θα ξεκινήσουν στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Στην εκδήλωση τονίστηκε ότι όσο νωρίτερα υποβληθεί η αίτηση, τόσο περισσότερο χρόνο θα έχει στη διάθεσή του ο παραγωγός για διόρθωση λαθών πριν την πληρωμή. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε ο Αθανάσιος Βαλιώτης, προϊστάμενος της Δ/νσης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, ενώ για τα δικαιώματα Βασικής Ενίσχυσης και τις μεταβιβάσεις μίλησε η Χατζηνίκου Μαρία, προϊσταμένη Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης και Ενισχύσεων. Για λάθη, παραλείψεις, συμβουλές και τα σημεία προσοχής που απαιτούνται στη συμπλήρωση της αίτησης μίλησαν οι κ.κ. Τσακνάκης Πέτρος, ελεγκτής γεωπόνος ΠΔ Θεσσαλίας – Στερεάς Ε., Ζαρμακούπης Κων/νος, ελεγκτής κτηνίατρος ΠΔ Θεσσαλίας – Στερεάς Ε., Δημούλη Αικατερίνη, προϊσταμένη Τμήματος Ελέγχων & Τεχνικών Μέσων.
Έτσι οι συμβουλές που δόθηκαν στο ακροατήριο ήταν οι εξής: «Δεν χρειάζεται να πάει ο αγρότης την τελευταία στιγμή να κάνει τη δήλωσή του. Όσο νωρίτερα την καταθέσει, τόσο περισσότερο συνεισφέρει
στη γενικότερη διαδικασία των πληρωμών. Υπάρχει περισσότερος χρόνος για τη διόρθωση πιθανών σφαλμάτων, αποφεύγει τα άγχη και την πίεση των προθεσμιών, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος για καθυστέρηση της δήλωσης. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα στοιχεία της είναι γνωστά από αρκετά νωρίς, π.χ. αν έχει χειμερινές ή μόνιμες καλλιέργειες.
- See more at: http://www.eleftheria.gr/%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%BF%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AC/item/110872-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B1%CE%B3%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B5%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BF%CF%83%CE%B4%CE%B5.html#sthash.cDdFXdcf.dpuf
SHARE

Άνα Ζουμάνη

Welcome.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image