Ιστορία: Πέτρα στα πέταλά μας;

Μια από τις πιο τρομερές πληγές της ανθρωπότητας, σαν ένα τεράστιο σμήνος ακρίδων που περνάει από τα καλλιεργημένα χωράφια, είναι τελικά η Ιστορία.
Συνεχώς εμποδίζει την ούτως η άλλως όχι και τόσο βιαστική ανθρωπότητα, να αγνοήσει, να "πηδήξει"  εμπόδια-άχρηστα στάδια εξέλιξης, εφόσον ηλιθίως προσπαθούν συνεχώς να την πείσουν πως, η όποια εξέλιξη απαιτεί ατέλειωτους αιώνες.
Αντί να κηρύττουν τη δύναμη του πνεύματος σε μία μοναδική, νέα στιγμή, κηρύττουν - εκείνοι οι δυσκίνητοι, αρτηριοσκληρωτικοί, διαβητικοί και από μεταβολική επιβράδυνση πάσχοντες  «σύμβουλοι, γραφιάδες και γραφειοκράτες της ανθρωπότητας» - επίτηδες, την αργή, ατέλειωτη, δήθεν φυσική, εξέλιξη σε όλους τους ανθρώπινους τομείς... ίσως επειδή είναι πουλημένοι, η επειδή οι ίδιοι  δεν μπορούν παρά να σέρνονται με την ταχύτητα του γυμνοσάλιαγκα.
Το πνεύμα του ανθρώπου, όμως, έχει την ταχύτητα καθαρόαιμου Μάστανγκ*,  ωθείται από ανήκουστες ηλεκτρικές, ζωτικές δυνάμεις και  το εμπόδιο "ιστορία" είναι μια πέτρα στο πεταλό του.
Ο Μπίσμαρκ: Με μάτι γερακιού αναγνώρισε τις μελοντικές ανάγκες της ταλαντευόμενης ανθρωπότητας  και έπραξε «ανιστόρητα».
Γιατί έτσι μπορεί και έτσι θέλει το πνεύμα, ακόμη κι αν πρέπει να σβήσουμε, με μια μονοκονδυλιά, τις ίσως άχρηστες αρχαίες γλώσσες, Ελληνικά και Λατινικά. Και την Αμερικανική επανάσταση, και την Γαλλική επανάσταση και την Ελληνική επανάσταση αν χρειαστεί... και την Ρωσική επανάσταση πάνω από όλα. Και το πρότυπο Λεωνίδα με το τέλειο κορμί, στου οποίου την φούστα δεν χωράω ούτε εγώ... και την Ιωάννα της Λωραίνης την παρθένα, που ποτέ της δεν γαμήθηκε και γι΄αυτό όλους τους νίκησε.
Η υπέρβαση της δήθεν οργανικής-φυσιολογικής εξέλιξης της ιστορίας ίσως να σημαίνει: «Σύγχρονο φιλοσοφικό πνεύμα»... ίσως.
Το πνεύμα του ανθρώπου μπορεί με μία μολυβιά να δράσει, να διατάξει.
Να σκέφτεσαι αργά, όπως το συνήθιζαν παλιά, είναι μια αρρώστια του μεταβολισμού, μια παράλυση του ελεύθερου-φρέσκου εγκεφάλου, ένα είδος ζακχαρώδη διαβήτη, μία αδυναμία να επεξεργάζεσαι τις συσσωρευμένες ουσίες και να τις μετατρέπεις σε κάτι πιο σημαντικό, σε κάτι καινούριο.
Το ευκίνητο πνεύμα προβλέπει την δυσκίνητη ιστορία και συνεχίζει εκεί που ο θεός σταμάτησε... δηλαδή Σήμερα.


Άνα ΖουμάνηSHARE

Άνα Ζουμάνη

Welcome.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image