«Ιωάννα της Λωραίνης»

«Ιωάννα της Λωραίνης»
Σε ένα παλιό γαλλικό περιοδικό ανακάλυψα ένα άρθρο που υποστήριζε πως, η Ιωάννα της Λωραίνης δεν έδειξε ποτέ στη ζωή της σημάδια «φυσιολογικής ωριμότητας» (Μήπως τα έδειξε ο Καραισκάκης;).
Άρα έμεινε «αφελής» και δεν βρήκε ποτέ την έξοδο από την ιερή παιδικότητα με τα ευφυή ένστικτα στον κόσμο των «μεγάλων», που θα την έκανε οπωσδήποτε ανασφαλή, διστακτική, να βλέπει παντού «απειλητικά αινίγματα».

Όταν διατηρείται όλη η νεανική ζωτική ενέργεια, προκαλούνται με τον καιρό τεράστιες ενθουσιώδεις εξάρσεις μέσα σε έναν ευφυή οργανισμό (αυτή είναι η προυπόθεση). Στον εγκέφαλο και στην ψυχή γεννιέται μια ακράτητη ετοιμότητα για θυσία. Όλη η ενέργεια ρέει προς τα πάνω, μετατρέπεται σε συναισθήματα που θέλουν να ξεσπάσουν με εκκεντρικές πράξεις.
Ο ηρωισμός απαιτεί «αφέλεια» κι ας λένε κάποια ντίβες «μεγάλα πνεύματα» ό,τι θέλουν.
Και τώρα έρχεται - - -
Η ανθρωπότητα δεν αντέχει από τη φύση της ευφυείς οργανισμούς με περίσσεια ενέργεια («δώσε το λαπτοπ στο παιδί, μου σπάει τα νεύρα!»). Γίνονται ο ταπεινωτικός και οδυνηρός καθρέφτης της δικιάς της ανεπάρκειας.
Μια γυναίκα που καταναλώνεται και εξαντλείται για έναν άντρα, συνήθως μισό και άχρηστο, η εξαντλείται ψάχνοντας καθημερινά έναν άντρα, συνήθως μισό άχρηστο, δεν ανέχεται μια Ιωάννα που θυσιάζεται για μια ολόκληρη Πατρίδα.
Υπάρχουν όμως φάρμακα για τις κομπλεξάρες του Νορμάλο. Θεραπευτικές λέξεις όπως, υστερία, παράνοια, ψώνιο κλπ - - - και έτσι δικαιολογεί τη μιζέρια του.
Όντως, η αγελάδα δεν είναι ποτέ υστερικιά, παρανοική και ψωνάρα. Βρίσκει ένα βόδι, κάνει μοσχάρια και δίνει γάλα.
Η Ιωάννα δεν πρόλαβε να γίνει αγελάδα και πρόσφερε την ανεκμετάλευτη δύναμή της στην απελπισμένη της πατρίδα.
Οι αγελάδες και τα βόδια εκδικήθηκαν και την έψησαν ζωντανή.


Τζακ Σκύλος

SHARE

Άνα Ζουμάνη

Welcome.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image