Η λάμπα πετρελαίουΜία γοητευτική εναλλακτική κατα τη διάρκεια της μελέτης τα χειμωνιάτικα βράδυα, ήταν το άναμμα της υπέροχης λάμπας πετρελαίου, κληρονομιά από την γιαγιά.
Έξω από το παράθυρο θολά γκρίζα σπίτια, σαν κόσμοι μακρυνοί.
Και πάντα ερχόταν η "νταντά" Χρυσάνθη, δικό της καθήκον, δική της αποστολή  το άναμμα της λάμπας: »Θέλει τέχνη, ξέρω εγώ, εσύ το έχεις μόδα, θα ντουμανιάσεις το σπίτι, θα σε χαλάσει το φως το ηλεκτρικό, δεν το κόβουν έτσι το  φυτίλι, που είναι το άλλο ψαλίδι --- άστην κάτω είπα!«
Προσεκτικά έβγαζε πρώτα την γυάλινη "γαλακτερή" σφαίρα και μετά τον γυαλισμένο, γυάλινο κύλινδρο. Έκοβε "σωστά" το φυτίλι και γύριζε λιγάκι την βίδα από ορείχαλκο για να "ξεμυτίσει". Μετά τοποθετούσε δύο - λεπτά σαν κλωστή και εμποτισμένα με ρητίνη νομίζω - ξυλάκια στραυρωτά πάνω στο φυτίλι - παλιά τεχνολογία - και άναβε τις άκρες τους.
Πότε άναβε και το κίτρινο φυτίλι με την πρώτη, πότε όχι..

Επιτέλους άναψε.
Η Χρυσάνθη έβαλε προσεκτικά τον γυάλινο κύλινδρο πάλι πάνω στη λάμπα, μετά τη γυάλινη σφαίρα και γύρισε λιγάκι πέρα δώθε την βίδα από ορείχαλκο - όπου πάνω είναι σκαλισμένα το όνομα "Μαξ" και τα φτερά του Ερμή - για να μην καπνίζει το φυτίλι.
Επιτέλους έκαιγε με εκείνο το μυστήριο - κίτρινο σαν κρόκο αυγού - αμυδρό φως.

Τώρα καθόμαστε εκεί και ξεκινώ την "εισαγωγή" της έκθεσης: «Ο χαρακτήρας του Παπαφλέσσα» (στην πραγματικότητα, «Ο χαρακτήρας του Ρόμπιν Χουντ»)
«Αν αφήσουμε τους ήρωες παλαιών καιρών να παρελάσουν μπροστά από το πνευματικό μας μάτι - - -»

- Χρυσάνθη, το φυτίλι καπνίζει στην αριστερή μεριά
- Κοίτα, μαντάμ Σουσού, αυτό είναι παρενόχληση! Το φυτίλι το έκοψα αλφάδι

« - - - στο ζενίθ του ηρωισμού του ο Παπαφλέσσας αντιπροσώπευσε, όσο κανένας άλλος ζωντανός-θνητός ήρωας, το "όλα η τιποτα" - - -»

Η λάμπα έκαιγε με εκείνο το μυστήριο - κίτρινο σαν κρόκο αυγού - αμυδρό φως - και σωστά - αριστερά κάπνιζε λιγάκι και μάλιστα μαύριζε τον κύλινδρο.Άνα Ζουμάνη
εφημεροπτεραSHARE

Άνα Ζουμάνη

Welcome.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image