Χατζή Μουράτ
Άκουσα πολλά για τον "κορυφαίο συγγραφέα, αναρχοχριστιανό Τολστόι" και τώρα κάθομαι και διαβάζω το "Χατζή Μουράτ" για να μπορώ στο μέλλον να σεμμετέχω στο γενικό ενθουσιασμό και τις συζητήσεις περί "ανώτερης" λογοτεχνίας.
Εϊδος που έχω ξαναδεί, ένα ζωντανό μουσείο "Μαντάμ Τυσσώ", ψυχολογικά κέρινα ομοιώματα.
Πχ, η μεγαλειώδης περιγραφή του κέρινα ωχρού, χοντρού αυτοκράτορα με το αδιάφορα αυστηρό πρόσωπο που "ξέρει πως τίποτε δεν ξέρει" (πρωτάκουστο) και όμως  μπορεί σε κάθε κατάσταση να πείθει τον εαυτό του πως, είναι αναντικατάστατος και ακραία σημαντικός για την "υγεία και την τάξη του κόσμου"..
Όμως στη σελίδα 163 βρήκα την εξής πρόταση που κάπου  έχω ξαναακούσει: "ο σκύλος προσφέρει στο μουλάρι κρέας, το μουλάρι προσφέρει στο σκύλο σανό, ως εκ τούτου μένουν πεινασμένοι και οι δυο".
Μου άρεσε, είναι μια εικόνα ολόκληρης της τραγικής ζωής μας, ειδικά της σχέσης μεταξύ άντρα και γυναίκας. Ο καθένας προσφέρει στον άλλο ό,τι είναι καλύτερο για τον "οικοδεσπότη" και το χειρότερο για τον "φιλοξενούμενο".
Μάλλον το έχει πάρει από την σανσκριτική, όπως είναι "γενικώς γνωστό", παραμένει όμως αξιόλογο. και το αποκλείω πως θα βρώ ως τη σελίδα 205 κάτι άλλο εξίσου αξιόλογο, η εστω του μισού βάθους της παροιμίας αυτής.
Κατά τα άλλα, όταν ο αναγνώστης έχει φτάσει στο σημειο να ασκεί  τόσο καυτή κριτική -δηλαδή να κράζει  τους ανθρώπους της - παρεπιπτόντως - καθημερινής ζωής, όπως το κάνει ο Τολστόι με τα κέρινα ομοιώματά του, τότε αυτό τον φέρνει πιο κοντά στον συγγραφέα.
Ο αναγνώστης ξέρει τα ίδια πράγματα με τη διαφορά πως, δεν θα έκανε ποτέ τον γελοίο κόπο να κάτσει να τα γράψει ... σε βιβλίο.


Άνα ΖουμάνηSHARE

Άνα Ζουμάνη

Welcome.

  • Image
  • Image
  • Image
  • Image
  • Image